Илия Гатев Помпозните намерения, съчетани с липсата на управленски възможности, гарнирани

...
Илия Гатев Помпозните намерения, съчетани с липсата на управленски възможности, гарнирани
Коментари Харесай

Бюджетът на община Пловдив е кух

Илия Гатев
 
Помпозните планове, съчетани с неналичието на управнически благоприятни условия, гарнирани с политическо лукавство в Общинския съвет, сътвориха от очевидно хубавия ни град, една безсмислена строителна площадка, без начало и до безкрайност, а ние жителите губим часове в тапи, лъскавите возила се прескачат; децата ни още веднъж търсят връзки за детска градина, място за игра и спорт, търсят своето обикновено детство; още веднъж нямаме качествена питейна вода; дишаме смог и пепеляк; свободните пространства в града намаляват; боклукът продължава да е отвън контейнерите; зелените площи и паркове са изтощени от модерните разбирания на администраторите; нуждаещите се от общински жилища са на някое място в списъка; а по спирките драмата е десетилетна и още и още… Перспективата, която ни дават общинарите е дълг до безспир, вложения до безспир без нужната резистентност, чувство за мъгливост, която цялостни персоналните джобчета, а нашата сигурност банкрутирала община, а всички ние ще платим персонално!
Това е бюджет, който към този момент би трябвало да е изпълнен, тъй като до края на годината остават 4 месеца. Нямаме никакви упования от този бюджет, тъй като в него няма нищо ново и друго, което да даде нови хоризонти и нова визия за ръководство. Предлага се

финансов проект за наливане на пари
в нереформирани общински структури

легализиране на  скъпоструващи, забавени поправки и планове, както и откровени далавери с общинска благосъстоятелност.
Този бюджет продължава заложеното във краткотрайния бюджет от пролетта тази година. Единствената разлика е, че се прибавят нови 25 милиона, с цел да доближи рекордните 655 милиона план за идната сесия.
Несъмнено има стартирани значими за града планове, само че никой не знае по кое време ще бъдат приключени, никой не знае кои от обявените гръмко планове по какъв начин ще се финансират. Има Програма на кмета на Общината за интервала 2020-2023 година, която би трябвало да се регистрира най-после на годината, само че е ясно, че стартиралите задължения от нея са по-малко от 1/3. Друг е въпросът, че нито един от тях няма да бъде приключен към края 2023 година в целокупност.
Да не приказваме, че този бюджет не кореспондира с признатия през 2022 година План за интегрирано развиване на Община Пловдив и дейностите, заложени в него. Извън бюджета остават скандалните парцели за обявеното назад изкупуване, отчуждаването на парцели и редица оповестени планове - развиването на новото общинско  " Екобус " за електрически градски превоз, ремонтът на плувния басейн " Младост ", връзката на бул. " Северен " с Карловско шосе, за която са заделени доста малко средства и други.
655 млн. разноски - връх
Най-голямото перо - заплати, осигуровки, хонорари, възнаграждения - общо 313 млн. лева против 252 млн. за 2022 година
За прехрана на всички общински структури и администрацията са заложени 156 млн. лева, издръжката се е повишила по отношение на 2022 година с 27 млн. лв..
В съпоставяне с 2022 година има покачване на главните разноски на общината, като делегираните действия от страната са нараснали 330 млн. тази година, против 261 млн. през 2022 година, в едно с остатъка от предходния интервал, което е осъществено главно за сметка на нараснали заплати и осигуровки. Увеличава се и бюджетът за локални действия от 264 млн. за 2022 година на 303 млн. лв..

Най-големите
пробойни

в този " кух " бюджет са директно зависещи от ръководството на Община Пловдив, нейната администрация и ограниченията, които се подхващат за решение на проблемите. На първо място ще посочим неизпълнението на заложените в бюджета параметри и във връзка с приходите и във връзка с разноските.
Планираните лични доходи са в размер на 241 млн. лв..
Заложените разчетни величини за имуществените налози, видно от доклада за 2022 година се извършват на 77 %, от ръководство на общинската благосъстоятелност 65%, а санкциите и глобите към 50%. Това значи, че действителните доходи на Общината до края на годината ще бъдат доста по-малко от разчетните, тъй като и през 2023 година няма смяна в организацията на тези процеси. Същото важи и за вземанията на Община Пловдив, които са близо 20 млн., част от тях от несъбрани наеми и неефективно ръководство на имуществото. Така се нарушава един главен принцип при бюджетирането, който в тази ситуация може да докара до съществени дефицити на средства по другите сметки от бюджета.
Разходната част се извършва на 80%, което се отразява на ръководените от Общината действия и реализацията на плановете и вложенията.
На второ място е това, за което жителите са най-чувствителни - благоустройството на града и реализацията на финансовата стратегия или вложенията в инфраструктурата и дълготрайните активи на града - 243 млн. против обявени 252 млн. при започване на годината, като от тях 134 млн. са лични средства на Община Пловдив, а за останалите се разчита на страната, европейски средства и заеми, които единствено тази година ще надвишават 50 млн.
Някои по-важни настоящи планове:
Водния цикъл: ВиК колектор, бул. " Дунав " - 20 млн., Пречиствателна станция - 18 млн.
Дондукова градина - 17 млн., която е в начален стадий.
Двата стадиона: " Христо Ботев " - 27 млн. и " Локомотив " - 25 млн. - към този момент са дадени.
" Голямоконарско шосе " - 9,1 млн.
Ул. " Царевец " - 4,7 млн.
Ул. " Даме Груев " - 5 млн.
Почти несъмнено е, че плановете от Водния цикъл в регион " Северен " и ремонтите на улици, които са с небосвод до края 2023 година

няма да бъдат
приключени в период

Има сериозен проблем при инфраструктурните планове и усвояването на средства по Програма " Региони в напредък ", а личните средства не доближават. Очакват ни още много страдания с придвижването и незавършените поправки.
На трето място е равнището на дълг от над 70 млн. все още и финансовото положение на Община Пловдив, която съвсем несъмнено ще би трябвало да се откаже от реализацията на нови огромни планове в идващите години. Не сме сигурни, че поетите задължения към реализатори дават отговор изцяло на бюджетните прогнози и нищо чудно новият кмет на Община Пловдив да се разсъни с голям дълг, заплащанията по който ще надвиши доста заложените 15% от личните доходи. Напълно евентуално е идващия бюджет да няма излишък за локални действия, поради заложените разноски и подводните камъни, които се крият в осъществяването на инфраструктурните планове - орязването на средства от Европейски Съюз, както беше направено с Пречиствателната станция с 9 млн. лв. и неизплатени спомагателни разноски, както беше със стадион " Ботев ".
Истинската работа следва по идващия бюджет за 2024 година, който новата власт ще би трябвало да спука и да организира промени.
Основни проблеми, видни от разбора на бюджета на град Пловдив
 1. Раздута и неефективна администрация с големи разноски за заплати и осигуровки;
2. Необходимо е в бюджета за идната година да бъдат заложени действителни величини на приходите и разходите;
3. Скъпи, мудни и некачествени поправки и капиталови планове, които са недофинансирани заради проблеми в осъществяването, преразглеждане на финансовата стратегия на Общината;
4. Нужда от разбор и промени във връзка с данъчната политика за данъчни и неданъчни доходи, ограничения за увеличение на събираемостта и заслужено систематизиране на данъчното бреме;
5. Нужда от действителен разбор и промени във връзка с ръководството на Общинската благосъстоятелност. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР